9 گام برای شستن ملحفه و ضرورت انجام آن
در یک خانه رویایی، شستن ملحفه از جمله کارهای روتین و لذتبخش برای داشتن ملحفه های تمیز، سفید و درخشان است؛ این کهن الگوی مینیمالیسم از خانههای رویایی پاکیزه با ظاهری زیبا، تمیز، صاف و اتو کشیده، مصداق یک زندگی توأم با آرامش و در تلاش برای حفظ سلامتی میباشد. چراکه همهی ما تقریباً یک سوم زندگی خود را به طور طبیعی همراه با تعریق، دفع سموم، چربی و سلولهای مرده پوست، روی رختخواب سپری میکنیم. این مدت زمان طولانی موجب میگردد، تا ملحفهها از طریق تماس با ترشحات بدن و آلودگیهای مختلف محیطی کثیف شوند.
با وجود درک این عوامل در کنار دمای مرطوب اتاق میتوانیم به این موضوع پی ببریم، که چرا ملحفهها میتوانند زمینه را برای تجمع و فعالیت باکتریها و سایر موارد آلودهکننده موجود در گرد و غبار فراهم کنند؟! اصلاً چرا شستن ملحفه به صورت منظم و دورهای، برای محافظت از سلامتی ضرورت دارد؟!
همانطور که تجمع این آلودگیها میتواند منجر به تحریک چشم، بروز آلرژی، آسم و سایر بیماریهای مرتبط شود، در مقابل مراقبت از رختخواب نیز میتواند مستقیماً بر کمک به حفظ سلامت و افزایش کیفیت خواب تأثیرگذار باشد؛ چنانچه نمیتوانید آخرین باری که ملحفه های خود را شسته اید به یاد بیاورید، پس وقت آن رسیده است که آنها را مورد شستشو قرار دهید.
بسیاری از کاربران، شستن ملحفه و ملزومات رختخواب خود را به تعویق میاندازند، زیرا نمیدانند که چگونه باید این کار را به درستی انجام دهند؟!؛ اما سفر شما به ملحفه های تمیز، نرم و لطیف با طول عمر مفید بیشتر، تازه از اینجا شروع میشود. چراکه در این مقاله قصد داریم طی 9 گام، نحوه صحیح شستن ملحفه تا بهترین راه برای از بین بردن سختترین لکهها از روی آن را مرور کنیم.
گام اول در نحوه شستن ملحفه: برچسب دستورالعمل شستشوی ملحفه ها و مواد شوینده را بررسی کنید.
برچسبها حاوی دستورالعمل های مفیدی هستند که در صورت رعایت آنها، دستیابی به تمیزی نهایی کاملاً مؤثر ملحفه ها حاصل گردیده، و همچنین بر طول عمر مفید ملحفه ها افزوده میشود؛ علاوه براین توجه به نوع ماده شوینده، دستورالعمل های مصرف و شستشو، برای پیروی از نحوه صحیح شستن ملحفه ضروری است. بنابراین اولین توصیه در شستن ملحفه این است، که به دنبال برچسب راهنما باشید و به طور کامل از آن تبعیت نمایید.
گام دوم در نحوه شستن ملحفه: لکههای سطحی را تمیز کنید.
در صورت وجود لکههای سطحی مانند آدامس، باقیمانده مواد غذایی یا مانند اینها که بر روی ملحفه چسبیده اند، آنها را به کمک کاردک و یا یک لکه بر مناسب حذف کنید؛ برای حذف بهتر لکهها همیشه پیش از شروع، به نکات کلی زیر توجه نمایید:
1. در هنگام بوجود آمدن لکه سریع عمل کنید؛ چراکه اگر هرچه زودتر برای پاک کردن لکه اقدام نمایید، شانس موفقیت شما در از بین بردن کامل لکهها بیشتر خواهد بود.
2. در ناحیهای نامحسوس آزمایش کنید؛ قبل از استفاده از هر مادهای بر روی لکه، آن ماده را در قسمت کوچکی از پارچه که دیده نمیشود(مانند درز داخلی) امتحان کنید؛ تا مطمئن شوید ماده لکه بر به بافت پارچه یا رنگ پارچه آسیب نمیرساند.
3. از مالش پارچه و لکه خودداری کنید؛ مالیدن لکه روی پارچه، باعث پخش ذرات ایجاد کننده لکه و نفوذ بیشتر آنها به داخل الیاف پارچه میشود. به جای آن، میتوانید به آرامی بر روی لکه ضربه بزنید.
4. تقریباً همیشه از آب سرد استفاده کنید؛ برای حذف لکههای بخصوص پروتئینی(مانند خون، ادرار، مدفوع و عرق) همیشه از آب سرد استفاده کنید، زیرا آب گرم باعث تثبیت این لکهها بر روی پارچه میشود.
5. هرگز ملحفهای را که لکه هنوز روی آن باقی مانده است، در خشککن قرار ندهید؛ زیرا حرارت خشککن باعث تثبیت دائمی لکهها میشود. بنابراین همیشه قبل از خشک کردن، از نابودی کامل لکهها مطمئن شوید.
📌در ادامه به بررسی اجمالی نحوه از بین بردن انواع لکههای سختتر، برای دستیابی به نتایج عالی در پایان کار شستن ملحفه ها میپردازیم؛
خون: ناحیه دارای لکه خون تازه را بلافاصله در آب سرد آبکشی کنید؛ سپس مقداری مایع لباسشویی را مستقیماً روی لکه بریزید و به آرامی با انگشت یا مسواک نرم روی آن بمالید. اجازه بدهید مایع 5 تا 10 دقیقه روی لکه باقی بماند و پس از آن ناحیه مورد نظر را با آب سرد بشویید؛
چنانچه لکه از بین نرفت، از لکه بر آنزیمی و یا سفید کنندهای شناخته شده(فقط برای ملحفه های سفید و با احتیاط برای ملحفه های روشن) که به پارچه آسیب نمیرساند، استفاده کنید.
مدفوع / ادرار / استفراغ: برای از بین بردن لکه و بوی مایعات بدن، از یک مایع لکه بر یا سفید کننده استفاده کنید؛ ابتدا هرگونه مواد جامد را با یک کاردک یا هر ابزار در دسترس دیگر با احتیاط بردارید. سپس ناحیه لکه را از پشت زیر شیر آب سرد نگه دارید و هرگز لکه را مالش ندهید.
در ادامه یک لکه بر آنزیمی یا مایع لباسشویی را مستقیماً روی ناحیه دارای لکه بریزید و به آرامی مالش دهید. در نهایت ملحفه را در ماشین لباسشویی با آب سرد یا ولرم، بسته به توصیه آورده شده بر روی برچسب دستورالعمل لکهبر و مایع لباسشویی بشویید.
قهوه: ناحیه دارای لکه را در آب خنک به گونهای آبکشی کنید، که جریان آب از از میان لکه قهوه عبور کند و سپس از یک لکهبر قوی یا شوینده مایع لباسشویی برای حذف لکه استفاده کنید؛
سفید کننده حاوی کلر(اگر برای پارچه بی خطر است) یا سفید کننده حاوی اکسیژن فعال میتواند کمک کننده باشد. شما میتوانید مقداری مایع لباسشویی را مستقیماً روی لکه بریزید و به آرامی با انگشت یا یک برس نرم روی آن مالش بدهید.
عرق: در بیشتر موارد، لکهبر تجاری باید برای از بین بردن تعریق کافی باشد؛ اما برای لکههای سرسخت سفیدکننده اکسیژنه یا پاککننده آنزیمی را امتحان کنید. همچنین میتوانید ملحفه را در آب گرم به همراه مقداری مایع لباسشویی و نصف فنجان سرکه سفید برای حداقل ۳۰ دقیقه تا یک ساعت خیس بدهید.
سپس مقداری مایع لباسشویی را مستقیماً روی لکه عرق بریزید و با یک مسواک نرم مایع را روی لکه به آرامی مالش بدهید. پس از عملیات لکه بری، ملحفهها را با استفاده از آب نسبتاً گرم(نه داغ) بشویید؛ به طور کلی پیشنهاد ما به شما برای حذف انواع لکهها حتی لکههای سخت، استفاده از لکه بر ملایم اما کاملاً مؤثر راپیدو میباشد.
گام سوم در نحوه شستن ملحفه: برای شستن ملحفه ها، شیوه درست شستن آنها را انتخاب کنید.
برای شستن ملحفه ها ممکن است، بصورت دستی اقدام کرده و یا اینکه از ماشین لباسشویی استفاده کنید. در صورتی که استفاده از ماشین لباسشویی انتخاب شما باشد، ملحفهها را بطور جداگانه درون ماشین قرار دهید؛
در شیوه شستشو به روش دستی، از ماده شوینده مناسب استفاده نمایید. ما مایع لباسشویی مخصوص دست راپیدو را به شما پیشنهاد میدهیم. نکته مهم اینکه در این مرحله ملحفه های همرنگ را باهم بشویید، تا از ترکیب رنگ پارچههای رنگارنگ جلوگیری نمایید. در صورتیکه ماشین لباسشویی شما گزینه شستن ملحفه دارد، از این گزینه برای شستشو استفاده کنید.
گام چهارم در نحوه شستن ملحفه: از بارگیری بیش از حد ماشین لباسشویی پرهیز کنید.
در هنگام شستن ملحفه بارگیری بیش از حد ماشین لباسشویی، هم میتواند به خود ماشین لباسشویی آسیب بزند و هم ممکن است باعث گره خردن ملحفهها شود. همچنین استفاده از ظرفیت استاندارد ماشین لباسشویی، موجب شستشوی ملحفه به شیوهای اصولی، مؤثر و پخش یکنواخت و کامل ماده شوینده میشود.
گام پنجم در نحوه شستن ملحفه: دور کند ماشین لباسشویی را انتخاب نمایید.
از آنجایی که اندازه ملحفه ها بزرگتر از لباسهای معمولی است، توصیه می شود از دور کند ماشین لباسشویی استفاده شود؛ دور کند ماشین لباسشویی هم از گره خوردن ملحفه ها در هنگام چرخش درام لباسشویی جلوگیری میکند و هم مانع از چروک شدن بیش از حد آنها حین شستن میشود.
گام ششم در نحوه شستن ملحفه: مواد شوینده را طبق دستورالعمل سازنده، به ماشین لباسشویی اضافه کنید.
برای شستن ملحفه از مواد شوینده مناسب و به اندازه متناسب با حجم ملحفه های نیازمند شستشو، استفاده کنید. زیاده روی در استفاده از مواد شوینده میتواند اثرات مخربی بر روی الیاف پارچه داشته باشند. برای اینکه مقدار مناسب ماده شوینده را اضافه نمایید، از درپوش اندازهگیری بطری استفاده کنید. به جز در موارد خاص به عنوان مثال برای ضدعفونی کردن عمیق و از بین بردن لکه های سخت، بهتر است از مواد سفید کننده استفاده ننمایید.
گام هفتم در نحوه شستن ملحفه: دمای آب را بین 15 تا 35 درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
آب داغ رنگ پارچه را محو و مات میکند، همچنین میتواند به الیاف ظریف آسیب برساند. لباسشویی های مدرن معمولاً برای شستشو با آب سرد طراحی شدهاند و شوینده هایی که به راحتی و سریع در آب سرد حل میشوند، مناسبتر هستند. پیشنهاد ما برای شستن ملحفه ها، استفاده از مایع لباسشویی کانتراست راپیدو است.
گام هشتم در نحوه شستن ملحفه: برای خشک کردن ملحفه، حرارت کم یا متوسط را انتخاب کنید.
همانطور که برای شستن ملحفه ها باید از دمای بالا اجتناب نمایید، هنگام خشک کردن نیز از دمای بیش از حد خودداری کنید. زیرا گرمای زیاد میتواند منجر به کدر شدن، آسیب دیدن و کاهش خاصیت ارتجاعی الیاف ملحفهها شود.
دمای ایده آل برای خشک کردن ملحفه بین 50 تا 55 درجه سانتیگراد است؛ این محدوده دمایی به اندازهای گرم است، که میتواند بدون اینکه آسیبی به پارچه برساند، ملحفه ها را کاملاً خشک کند. در نهایت هم، ملحفه ها را به موقع زمانی که هنوز مرطوب هستند از خشک کن خارج کنید.
گام نهم در نحوه شستن ملحفه: اتو کشیدن ملحفه ها
پس از شستن ملحفه، گرمای اتو به از بین بردن میکروبها، رطوبت و گرد و غبار باقیمانده کمک میکند. حتماً نوع پارچه و دستورالعمل اتو کشیدن هر ملحفه را در نظر بگیرید و بر اساس آن فرآیند اتو کشیدن را طی کنید؛ تا از سوزاندن و یا برق انداختن ملحفه جلوگیری نمایید. در بعضی موارد حتی لازم است، از اتوی غیرمستقیم استفاده کنید.
مراقبت از پارچه هنگام شستن ملحفه های خاص
شستن ملحفه برای پارچههای خاص میتواند، کمی پیچیدهتر و نیازمند مراقبت باشد؛ از این رو در ادامه نکات مراقبتی برای شستن متداولترین انواع ملحفهها آورده شده است. با این حال به خاطر داشته باشید، برای دسترسی به راهنماییهای مربوطه همیشه برچسب دستورالعمل مراقبتی را بررسی نمایید؛
پارچههای ابریشمی: برای شستن ملحفه با جنس پارچه های خاص نظیر ملحفه های ابریشمی، از آب سرد استفاده کنید. یک شوینده پارچه ظریف انتخاب کنید و هرگز از سفید کننده یا نرم کننده پارچه استفاده نکنید. خشک کن ماشین لباسشویی میتواند به پارچههای ابریشمی آسیب برساند، بنابراین ترجیحاً آنها را در فضای آزاد محیط خانه خشک نمایید.
پارچههای نیوجرسی: از پیچاندن یا اتو کردن ملحفه های از جنس نیوجرسی(ما بین جیر و کتان) خودداری کنید، زیرا پیچاندن و اتو کشیدن ممکن است خاصیت ارتجاعی آنها را کاهش دهد. اگر در حین نگهداری و استفاده از این نوع از پارچهها دچار چین و چروک شدند، میتوانید آنها را در انتهای فرآیند شستن ملحفه برای چند دقیقه روی چرخه بخار یا کرکی قرار دهید.
پارچههای کتانی: ملحفه های از جنس کتان را در آب سرد و یا گرم(نه داغ)، با استفاده از مواد شوینده مخصوص پارچههای ظریف بشویید؛ از نرمکننده استفاده نکنید. همچنین پس شستن ملحفه از جنس کتان، این ملحفه ها را در دمای پایین خشک نمایید.
پارچههای بامبو: ملحفه های از جنس بامبو را با استفاده از چرخه ملایم در آب سرد بشویید؛ از آنجایی که این نوع پارچه مستعد پر شدن و ساییدگی است، ملحفه ها را جدا از وسایل دیگر بشویید. همچنین بامبو مستعد آسیبدیدگی ناشی از گرما است، بنابراین از این ملحفهها با خشک کردن کم(دمای پایین و مدت زمان کم) و یا آویزان کردن آنها بر روی بند رخت در سایه محافظت کنید.
ملحفه های ساتن: از شوینده ملایم و آب سرد برای شستشوی این ملحفه ها استفاده کنید. پس از شستن ملحفه از جنس ساتن برای جلوگیری از آسیب به بافت پارچه، از اتوی مستقیم پرهیز نمایید.
اشتباهات رایج هنگام شستن ملحفه ها
• بارگیری بیش از حد لباسشویی
• بارگیری ملحفه ها به همراه حوله یا لباس های رنگی
• تنظیم اشتباه لباسشویی
• ماندن بیش از حد ملحفه در خشک کن ماشین لباسشویی
• عدم شستن ملحفه های نو
نکته: ملحفهها اغلب با مواد شیمیایی و رنگهایی ساخته میشوند، که میتوانند پوست، چشمها و راههای هوایی را تحریک کنند؛ بهویژه اگر شما و یا یکی از اعضای خانواده آلرژی یا پوست حساس دارید، پیشنهاد میشود حتی ملحفه های نو را قبل از استفاده مورد شستشو قرار دهید.
نکات مهم برای تعیین زمان شستن ملحفه
یکی از متداولترین سوالات در مورد شستن ملحفه این است، که چه زمانی باید ملحفهها را شست؟!
اگرچه پاسخ به سوال زمان شستن ملحفه قطعی و در تمام شرایط یکسان نیست، اما به عنوان یک راهنمای کلی توصیه شده در منابع مختلف، باید ملحفهها، روبالشی ها، روکش لحاف و اساساً هر چیزی که مستقیماً با پوست شما تماس پیدا میکند، هر 7 تا 10 روز یکبار شسته شوند.
✔️اگر قبل از خواب لباس خواب میپوشید و یا حمام میکنید، میتوانید ملحفهها را هر هفته یا دو هفته یکبار تعویض کرده و بشویید.
✔️اگر در رختخواب غذا میخورید، یا با حیوان خانگی خود میخوابید و یا به شدت تعریق میکنید، ممکن است لازم باشد ملحفه های خود را هفتهای یکبار شستشو دهید.
✔️اگر با گرفتگی بینی از خواب بیدار میشوید، ممکن است گرد و غبار انباشته شده و یا سلولهای مرده پوست ریخته شده در ملحفهها بر روی مجاری تنفسی شما تأثیر گذاشته باشند؛ بنابراین، اگر نمیتوانید به راحتی نفس بکشید، سعی کنید ملحفه های خود را دو بار در هفته بشویید.
✔️اگر در محیط خانه یک عامل بیماریزا مانند ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا وجود دارد و یا اگر اعضای خانواده شما با شپش سر یا عفونت ساس مواجه شده اند، باید ملحفهها را هر روز عوض کرده و در آب گرم شستشو دهید.
✔️اگر از آکنه، تحریک و یا سایر مشکلات پوستی رنج میبرید، روبالشی ها باید با تعداد دفعات بیشتری نسبت به ملحفهها تعویض و شسته شوند، تا از التهاب و انتقال باکتریها جلوگیری شود.
سخن آخر
انتخاب ملحفه مناسب، شستن ملحفه و تمیز نگهداشتن آن، برای داشتن خواب راحت ضروری است؛ بنابراین، ملحفه ای را انتخاب کنید که ضد الکتریسیته ساکن و ضدحساسیت باشند. علاوه براین، با فراگیری نحوه صحیح شستن ملحفه ها، خشک کردن آنها، انتخاب دمای مناسب آب، استفاده از مواد شوینده ملایم و باکیفیت همچون انواع مایع لباسشویی راپیدو و اجتناب از برخی اشتباهات رایج، میتوانید از ملحفه ها به درستی و برای مدت زمان طولانیتری مراقبت و نگهداری کنید.