پاک کنندۀ ظروف, مایع ظرفشویی, مراقبت از خانه

حساسیت به ماده شوینده و نحوه محافظت از پوست

حساسیت به ماده شوینده

حساسیت به ماده شوینده و نحوه محافظت از پوست

حساسیت پوست به ماده شوینده، اتفاقی است که همه روز رخ می دهد. روزانه با کارهای مختلفی روبرو هستیم که به طور بالقوه می تواند ایمنی و سلامتمان را در معرض خطر قرار دهد. یکی از این کارها شستن ظروف با مواد شوینده است. مواد شیمیایی موجود در شوینده های ظرفشویی ممکن است باعث واکنش های آلرژیک و تحریک پوست شوند.

شستن ظروف با این شوینده ها اغلب باعث خشکی شدید پوست دست ها می شود که در صورت عدم مراقبت فوری می تواند منجر به ترک های دردناک و پوسته پوسته شدن پوست شود. اگر ظروف را با دست می شویید، برای جلوگیری از حساسیت به ماده شوینده، نکات این مقاله را مد نظر داشته باشید.

مواد تشکیل دهنده  بعضی از شوینده های  ظرفشویی، محرک ها و آلرژن هایی دارند که می توانند منجر به قرمزی یا بثورات روی دست ها شوند. به این واکنش درماتیت تماسی یا اگزمای دست گفته می شود.

درماتیت تماسی چیست؟ درماتیت تماسی وضعیتی است که در آن پوست، در اثر تماس مستقیم با ماده ای که حاوی محرک یا آلرژن است، تحریک و ملتهب می شود. 

انواع درماتیت تماسی که باعث حساسیت به ماده شوینده می شود

درماتیت تماسی تحریکی: درماتیت تماسی تحریک کننده، شایع ترین نوع درماتیت تماسی است. در این نوع حساسیت، پوست در اثر تماس با یک ماده خاص تحریک می شود. اگر ماده ای برای پوست تحریک کننده باشد، ممکن است بلافاصله واکنشی رخ دهد. محرک های خفیف تنها پس از چند بار تماس با پوست می توانند باعث واکنش شوند.

درماتیت تماسی آلرژیک: درماتیت تماسی آلرژیک زمانی اتفاق می‌افتد که پوست با ماده‌ای که به آن حساسیت دارد(ماده حاوی آلرژن) تماس پیدا می‌کند. ممکن است در اولین استفاده از ماده حاوی آلرژن واکنش آلرژیک نداشته باشید. استفاده مکرر از محصول می تواند شما را نسبت به آلرژن موجود در آن حساس تر و واکنش آلرژیک ایجاد کند.

برخی از این آلرژن ها
• عطرهایی که اغلب از ترکیبی از مواد شیمیایی تشکیل شده اند؛
• سدیم لوریل سولفات (SLS) یک ماده شیمیایی است که باعث ایجاد حباب و کف می شود؛
• تریکلوزان که ممکن است در شوینده های ظرف آنتی باکتریال یافت شود؛

از آنجایی که در مواد شوینده از ترکیبات شیمیایی متعددی استفاده می شود معمولا، تشخیص اینکه دقیقاً چه چیزی باعث واکنش آلرژیک شده، دشوار است.

علت درماتیت پوستی (اگزما): محرک ها یا آلرژن ها می توانند باعث اگزمای دست شوند. طبق تعریف، محرک‌ها به هر عاملی گفته می‌شود که در صورت استفاده بسته به زمان و غلظت کافی، قادر به ایجاد آسیب سلولی در پوست شود. این محرک ها، کراتین و لیپیدها را از لایه بیرونی پوست جدا می کنند و به لایه های داخلی آسیب می رسانند. این پدیده باعث می شود کف دست ها، ترک خورده، خشک و خشن شوند. بسیاری از شوینده های معمولی حاوی چنین محرک هایی هستند.

علائم درماتیت پوستی: علائم حساسیت به ماده شوینده منعکس کننده علائم درماتیت تماسی است. علائم درماتیت تماسی می تواند بر اساس عامل محرک یا آلرژی زا، متفاوت باشد. از علائم حساسیت به ماده شوینده می توان به خارش پوست و بثورات قرمز و ترک خوردگی اشاره کرد. اگر پوست، واکنش آلرژیک داشته باشد، احتمالا 24 تا 48 ساعت پس از قرار گرفتن در معرض ماده شوینده، علائم خود را بروز می دهد. 

افرادِ با پوست حساس بیشتر مستعد ابتلا به حساسیت به ماده شوینده هستند. کسانی که مبتلا به آتوپی(نوعی بیماری آلرژیک) هستند، سیستم ایمنی شان علیه موادی که معمولا به آنها حساسیت ندارد، آنتی‌بادی تولید کند. این واکنش می تواند باعث بروز حساسیت به ماده شوینده هم شود. 

جلوگیری از حساسیت به ماده شوینده

اصطلاح “pH” به معنای “میزان اسیدی یا قلیایی بودن” یک مایع است. pH مواد شوینده باید خنثی یا نزدیک به سطح خنثی باشد. سطح PH پوست حدود 5.5 است، بنابراین استفاده از مایع ظرفشویی با pH مشابه بسیار مهم است. هرچه سطح pH بالاتر باشد، احتمال آسیب رساندن مایع ظرفشویی به پوشش محافظ اسیدی پوست بیشتر است. لایه قلیایی پوست نیز باکتری ها را مسدود کرده و به حفظ روغن های طبیعی کمک می کند. هنگامی که پوشش محافظ اسیدی پوست آسیب می بیند، موارد زیر می تواند رخ دهد:

• پوست خشک شود
• پوست ترک بخورد
• پوست دچار عفونت شود
• اگزما بر روی پوست مشاهده گردد
• بثورات جلدی بر روی ظاهر شود

نکته مهم: استفاده از مایع ظرفشویی با سطح pH مناسب برای جلوگیری از حساسیت پوست به ماده شوینده بسیار مهم است.

استفاده از مایع ظرفشویی ملایم در صورت وجود آلرژی یا شرایط پزشکی

در استفاده از مواد شوینده معطر، در صورتی که دستورالعمل های روی بسته بندی را رعایت شود نباید تحریک یا حساسیت به ماده شوینده رخ دهد. با این حال، اگر از قبل علائم آلرژی وجود داشت، استفاده از یک محصول ملایم‌تر را توصیه می کنیم. 

نکات و ترفندهای کاربردی برای محافظت از حساسیت به ماده شوینده
  • هنگام شستن ظروف از دستکش های بلند و ضخیم استفاده کنید. دستکش به محافظت از دست در برابر آب گرم و مواد شیمیایی موجود در مواد شوینده ظرفشویی کمک می کند. اگر دستکش های لاستیکی باعث واکنش آلرژیک پوست دست شما می شوند، از یک دستکش نخی زیر دستکش لاستیکی هم استفاده کنید اما قبل از استفاده مطمئن شوید که خشک باشد.
  • از آب داغ استفاده نکنید! اکثر مردم با این منطق که آب داغ میکروب های بیشتر را از بین می برد، بر این باورند باید ظروف را با آب داغ بشویند. اما دانشمندان دانشگاه راتگرز با انجام آزمایشی دریافتند آب در دمای 60 درجه اثر مشابه آب با دمای 79 و 100 درجه را بر باکتری ها دارد. پس می توان با استفاده از آب خنک تر علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی، از پوست دست نیز محافظت نمود.
  • پوست توسط لایه‌ای از روغن‌های طبیعی، چربی‌ها و پروتئین‌های ویژه محافظت می‌شود که رطوبت را در خود به دام می اندازد. آب داغ این لایه را از بین می برد. به همین دلیل است که آکادمی پوست آمریکا استفاده از آب ولرم را برای محافظت از پوست خود توصیه می کند. چه در حال شستن دست ها، صورت، دوش گرفتن یا شستن ظروف باشید، آب ولرم برای پوست بهترین گزینه است.
  • در صورت داشتن آلرژی به دستکش های لاتکس می توان از دستکش های وینیل استفاده نمود. اگر مطمئن به داشتن آلرژی به لاتکس نیستید در اینجا یک سرنخ کوچک وجود دارد. نیمی از کسانی که به لاتکس آلرژی دارند، هنگام خوردن میوه هایی همچون موز، کیوی و آووکادو نیز واکنش هایی را تجربه می کنند. عجیب اما واقعی!
  • ️دستکش های ظرفشویی خود را به طور مرتب بررسی کنید. اگر دستکش‌های شما سوراخ شوند، دیگر در محافظت از دست‌های شما در برابر عوامل موثر نیستند. بنابراین دستکش های آسیب دیده را با دستکش های جدید جایگزین کنید.
  • برای جلوگیری از حساسیت به ماده شوینده، حتما قبل و بعد از انجام شستشو، دست های خود را با لوسیون های غلیظ یا کرم های مرطوب کننده، مرطوب نگه دارید تا رطوبت از دست رفته در طول فرایند شستشو احیا گردد. باید در نظر داشت برخی از مواد مانند اوره موجود در مرطوب کننده ها نفوذپذیری پوست را نسبت به مواد شیمیایی افزایش می دهند. در این صورت، چند قطره از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون، بادام و هسته انگور که موجب مرطوب نگه داشتن و تقویت پوست دست می گردد را بر روی پوست خود بمالید.
  • ️از مایعات ظرفشویی ملایم استفاده کنید. این محصولات، به کراتین و چربی کف دست ها آسیبی وارد نمی کنند. مواد شیمیایی خشن می توانند چربی طبیعی پوست را از بین ببرند و موجب خشکی و تحریک پوست شوند.
  • مصرف اسیدهای چرب ضروری را افزایش دهید. آجیل های غنی از امگا 3 و اسیدهای چرب ضروری (امگا 3، 6 و 9) پوست را در مقابل حساسیت با مواد شوینده، مقاوم می کند. ماهی های روغنی، دانه ها و مغزها همگی منابع خوبی هستند. 
زمان مراجعه به پزشک برای درمان حساسیت به ماده شوینده

• اگر بثورات پوستی دارید که از بین نمی‌رود یا پوستی دارید که به طور مزمن تحریک می‌شود؛
• تب دارید یا در پوستتان علائم عفونت مشاهده می کنید؛
• بثورات روی پوست مانع از انجام فعالیت های روزانه می شوند؛
• بثورات روز به روز گسترده تر می شوند؛
• واکنش آلرژیک پوستی روی صورت یا اندام تناسلی شماست؛
• علائم شما بهبود نمی یابد؛

سخن آخر درباره حساسیت به ماده شوینده

اکنون، با اطلاعات مفیدی که در این مقاله بدست آورده اید حتما بهتر و بیشتر از گذشته می توانید از پوست خود در برابر حساسیت به ماده شوینده محافظت نمایید. قطعاً در جهت محافظت از پوست در برابر حساسیت به ماده شوینده علاوه بر تمیزی؛ انتخاب مواد شوینده با کیفیت نیز ضرورت دارد. محصولات شوینده راپیدو با داشتن پی اچ خنثی و ترکیبات شیمیایی ملایم و استفاده از عصاره ی آلوئه ورا کمک بزرگی برای جلوگیری از ابتلا به حساسیت به ماده شوینده می کند. برای مشاهده محصولات این برند بر روی لینک زیر کلیک کنید.

 

مشاهده صفحه محصول

1 نظر در “حساسیت به ماده شوینده و نحوه محافظت از پوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *