مراقبت از خانه, شوینده لباس, مایع نرم کننده لباس

10 اصول اتو زدن لباس

اتو زدن لباس

10 اصول صحیح، نکات مهم و ترفندهای اتو زدن لباس

پیروی از اصول صحیح و توجه به نکات مهم اتو زدن لباس، موجب دستیابی به ظاهر صاف و موردپسند لباس‌ها می‌شود؛ اتو زدن لباس و پوشیدن لباس‌های بدون چین و چروک یک هنر است، که خود به تنهایی می‌تواند اعتماد بنفس افرادی که لباس‌های اتو زده و مرتب می‌پوشند را بالا ببرد. اتو زدن لباس به عنوان یک مهارت ارزشمند علاوه بر افزایش طول عمر لباس کمک می‌کند، لباس‌ها مدت زمان بیشتری ظاهر تازه خود را حفظ کنند و نو بنظر برسند؛

با این حال توجه به این موضوع بسیار حائز اهمیت است، که تکنیک و اصول اتو زدن لباس و میزان حرارت مورد نیاز برحسب نوع پارچه متفاوت است؛ این مطلب نیز در ادامه، به اصول و نکات مهم اتو زدن لباس بدون آسیب رساندن به الیاف پارچه و همچنین برخی از ترفندهای کارآمد برای اتو زدن لباس می‌پردازد.

فرآیند اتو زدن لباس

بعد از شستن لباس با مواد شوینده ملایم اما مؤثر و خشک شدن لباس، نوبت به اتو زدن لباس می‌رسد. فرآیند اتو زدن لباس، استفاده از یک منبع گرمایشی(اتو) برای از بین بردن چین و چروک لباس می‌باشد. گرمایش اتو معمولاً از دمای پایین تا دمای بالاتر در بازه حرارتی 180 تا 220 درجه سانتیگراد بسته به نوع پارچه متغیر است.

اتو با سست کردن پیوندها، بین مولکول‌های پلیمری با زنجیره بلند در الیاف پارچه عمل می‌کند؛ الیاف پارچه بر اثر گرما و فشار وزن سطح فلزی اتو در حالی که مولکول‌های الیاف داغ هستند، صاف می‌شوند و با کاهش دما و سرد شدن شکل جدید خود را حفظ می‌کنند.

اولین استفاده شناخته شده از فلز حرارت داده شده برای “اتو زدن” لباس‌ها، در چین رخ داده است؛ اولین اتو برقی نیز در سال 1882 توسط هنری سیلی وایت اختراع شد. سیلی در 6 ژوئن 1882 “پتنت برقی” خود را به ثبت رسانید.

نکات مهم برای اتو زدن لباس

  • از تمیز بودن سطح اتو و میز اتو مطمئن شوید.
  • پیش از شروع دستورالعمل مراقبتی برچسب لباس را بررسی نمایید.
  • ابتدا لباس‌ هایی که به کمترین میزان دما نیاز دارند، اتو کنید.
  • همیشه چین و چروک ها را صاف کنید، تا در جای خود اتو نشوند.
  • برای جلوگیری از کشش بافت پارچه، لباس را از طول اتو کنید.
  • لباس‌ها را با حرکات مستقیم، بلند و غیر دایره‌ای اتو کنید.

اصول کلی اتو زدن لباس

سه اصل کلی و اولیه‌ای که رعایت آن‌ها در هنگام اتو زدن لباس‌ها اهمیت دارد، عبارتند از:

1 . توجه به رطوبت کافی: استفاده از یک اتو بخار فکر خوبی است، اما در صورت عدم دسترسی به اتو بخار وجود یک بطری اسپری آب حین اتو زدن برخی از پارچه‌ها بسیار مفید می‌باشد؛ برخی از پارچه‌ها مانند پنبه، برای سست شدن پیوندهای بین مولکولی نیاز به افزودن رطوبت دارند.

2 . شروع اتو زدن لباس از مناطق کوچک لباس: با کوچکترین مناطق لباس شروع کنید؛ به عنوان مثال در هنگام اتو زدن پیراهن همیشه ابتدا قسمت‌های کوچکی مانند سرآستین و یقه را اتو بزنید، و با اتو زدن قسمت‌های وسیع‌تر یعنی جلو و پشت لباس، فرآیند اتو زدن را تمام کنید؛ چراکه این کار، از چروک شدن مجدد لباس در حین اتو زدن جلوگیری می‌کند.

3 . رعایت تکنیک مناسب اتو زدن لباس: از حرکات صاف و طولانی با فشار یکنواخت دست، برای اتو زدن لباس استفاده کنید. اتو را به عقب و جلو حرکت ندهید، چراکه این کار چین و چروک ها را به خوبی از بین نمی‌برد. همچنین بیشترین فشار را به طور آرام و یکنواخت، بر کل سطح اتو وارد نمایید. زیرا اگر صرفاً به نوک اتو فشار بیاورید لباس در معرض خطر ایجاد خطوط ناخوشایند اتو قرار می‌گیرد، که از بین بردن آن‌ها دشوار است.

10 اصول صحیح اتو زدن لباس

✔️1. اتو زدن لباس‌ها را با شستن و خشک کردن صحیح لباس‌ها شروع کنید؛ هرگز لباس هایی که کثیف هستند و یا لکه دارند را اتو نزنید. زیرا گرمای اتو می‌تواند، لکه را برای همیشه در پارچه ماندگار کند. همچنین هرگز تزئینات روی لباس مانند پولک‌ها، مرواریدها، میله‌ها، دکمه‌ها و اقلام با چاپ را اتو نکنید، زیرا این تزئینات ممکن است آویزان یا ذوب شوند.

✔️2. قبل از شروع اتو زدن لباس، برچسب دستورالعمل های مراقبت از لباس یا پارچه را بخوانید؛ دستورالعمل های اتو زدن با نمادها و نوشته‌هایی نشان داده می‌شوند. اگر برچسب لباس موجود نبود، به نمودار تنظیم دمای اتو برای پارچه‌های مختلف مراجعه نمایید. چند دقیقه‌ای طول می‌کشد تا یک اتو به دمای کامل تعیین شده برسد، در واقع شما همیشه می‌توانید حرارت را افزایش دهید اما خنک شدن اتو زمان بیشتری می‌برد. پس همیشه بهتر است در هنگام اتو زدن، با کمترین دمای توصیه شده برای هر یک از لباس‌ها بر حسب نوع پارچه شروع کنید.

دمای مناسب اتو زدن لباس به جنس پارچه بستگی دارد؛ هر پارچه‌ای بسته به نوع الیاف و مواد تحمل حرارتی متفاوتی دارد، بنابراین حتماً دستورالعمل‌ های روی برچسب مراقبتی لباس را دنبال نمایند، تا از آسیب دیدن لباس‌ها جلوگیری کنید. به طور کلی، دستورالعمل های دمایی شامل موارد زیر می‌باشد:

دمای پایین(تنظیم خنک): مناسب پارچه‌های استات، اکریلیک، نایلون؛ این پارچه‌ها به گرما حساس هستند و در صورت اتوکشی در دمای بالا ممکن است ذوب شده و یا آسیب دیده شوند.

دمای متوسط(تنظیم متوسط): مناسب پارچه‌های پلی استر، ابریشم، ساتن، پشم؛ این پارچه‌ها می‌توانند گرمای متوسط ​​را تحمل کنند، اما اگر در دمای بالا اتو شوند، ممکن است آسیب ببینند.

دمای بالا(تنظیم گرم): مناسب پارچه‌های کتان، پنبه، جین؛ این پارچه‌ها استحکام و مقاومت بیشتری دارند و می‌توانند در برابر حرارت بالاتر مقاومت کنند به همین دلیل برای شل شدن الیاف به حرارت بیشتری نیاز دارند.

پشم یک فیبر طبیعی است، که همانند موهای انسان از پروتئین کراتین ساخته می‌شود، به همین دلیل پارچه‌های پشمی به دمای بالا حساس هستند؛ بنابراین، توصیه می‌شود حتی هنگام شستن چنین لباس هایی فضای زیادی در ماشین لباسشویی برای جلوگیری از «مچاله شدن» آن‌ها در نظر گرفته شود و یا در فضای بزرگ‌تری نسبت به حجم لباس با مایع ملایم لباسشویی مخصوص دست شسته شوند.

برای اتو زدن لباس های پشمی وقتی که هنوز مرطوب هستند(بدون استفاده از بخار)، درجه حرارت مناسب اتو را انتخاب کنید. همچنین به منظور جلوگیری از قرار گرفتن لباس‌ها در معرض مستقیم گرما و براق شدن قسمت بیرونی آن‌ها، اقلام را به سمت بیرون بچرخانید و یک پارچه سفید محافظت کننده روی آن‌ها قرار دهید.

✔️3. لباس‌ها را بر اساس جنس و میزان دمای مورد نیاز دسته‌بندی نمایید؛ اگر چند قلم کار برای اتو زدن دارید، از انواع پارچه‌ای که به کمترین(خنک‌ترین) درجه حرارت نیاز دارند، شروع نمایید و آرام به سمت انواع پارچه‌ای که به بالاترین(گرم‌ترین) درجه حرارت اتو نیاز دارند، پیش بروید. با اتخاذ چنین رویکردی برای اتو زدن لباس، نه تنها باعث صرفه جویی در زمان خود می‌شوید، بلکه از ذوب شدن یا سوختن تصادفی الیاف لباس نیز جلوگیری می‌کنید.

✔️4. فضای مناسب اتو زدن لباس را آماده کنید؛ اگر میز اتو ندارید، می‌توانید از یک سطح صاف محکم مانند میز یا پیشخوان به عنوان میز اتو استفاده کنید. همچنین می‌توانید از یک حوله یا پارچه نخی ضخیم  به عنوان روکش میز بهره ببرید.

✔️5. لباس را از سمت داخل اتو بزنید؛ برای بیشتر انواع لباس‌ها بهتر است، آن‌ها را از سمت داخل اتو بزنید. این کار از براق شدن لباس به‌خصوص براق شدن لباس‌های با رنگ‌ تیره، از جنس ابریشم، ابریشم مصنوعی، پارچه کتان و استات‌ها جلوگیری می‌کند. برای پارچه‌های مخملی و دارای بافت نیز، اتو زدن از سمت داخل باعث جلوگیری از خرد شدن و حتی از بین بردن بافت پارچه می‌شود.

✔️6. در حالی که لباس‌ها کمی مرطوب هستند، اتو بزنید؛ معمولاً بهتر است لباس‌ها را زمانی که هنوز کمی مرطوب هستند اتو بزنید. البته برای پارچه‌هایی که به راحتی با آب لکه‌دار می‌شوند، به اتوی کاملاً خشک نیاز دارید. اما در حالت معمول برای افزایش رطوبت، لباس‌ها را به آرامی با آب اسپری کنید و از اتو بخار استفاده نمایید.

✔️7. قسمت‌های ضخیم لباس را ابتدا از داخل و بعد از سمت بیرون اتو بزنید؛ به عنوان مثال هنگام اتو زدن قسمت‌های یقه‌، سرآستین‌، جیب‌ یا سجاف‌ که ضخامت پارچه را دو برابر می‌کنند، این شیوه کمک می‌کند تا چروک‌ها راحت‌تر صاف شوند. البته بخاطر داشته باشید روی زیپ، دکمه یا هرگونه تزئینی را اتو نزنید. همچنین شما می‌توانید برای محافظت از دکمه های تزئینی، از ترفند پیچیدن فویل کمک بگیرید.

✔️8. اگر اتوی شما مجهز به عملکرد بخار است، از آن برای رفع چین و چروک های سرسخت استفاده کنید؛ برای گرفتن بهترین نتیجه از عملکرد اتو بخار، از آب تصفیه شده(یا جوشیده) استفاده کنید. این به شما کمک می‌کند، از تجمع کلسیم و مسدود شدن خروجی نازل‌های بخار اتو جلوگیری کنید. اتو را کمی بالای پارچه نگه دارید و دکمه بخار را فشار دهید تا بخار به داخل پارچه نفوذ کرده و الیاف را شل کند.

✔️9. فراموش نکنید که هر قسمت از اقلام لباس نیاز به اتو زدن جداگانه دارد؛ به عنوان مثال برای اتو زدن پیراهن:

  • ابتدا یقه را صاف کنید.
  • سرآستین ها را اتو بزنید.
  • به سراغ اتو زدن آستین بروید.
  • در مرحله بعد سرشانه را اتو بزنید.
  • در نهایت، جلو و پشت بدنه اصلی پیراهن را اتو کنید.

✔️10. لباس‌های اتو زده را بلافاصله پس از اتو، آویزان کنید؛ به خاطر داشته باشید همیشه لباس خود را به محض پایان اتو زدن آویزان نمایید، تا ظاهر کاملاً صاف و منسجم لباس پس از خنک شدن حفظ شود. همزمان با اتمام اتو زدن یک لباس، آن را روی چوب لباسی آویزان کنید و یا به طور مرتب تا کنید. با انجام این کار، از به وجود امدن چین و چروک های جدید در لباس‌ها جلوگیری می‌کنید.

ترفندهای اتو زدن لباس

🔸️اگر هنگام اتو زدن، لباسی دچار سوختگی شد فوراً برای از بین بردن آثار سوختگی اقدام کنید؛ شما می‌توانید اثر سوختگی را با مواد شوینده لباسشویی، مایع سفید کننده و یا سرکه سفید از بین ببرید. کمی مواد شوینده را با استفاده از انگشتان دست یا یک برس نرم روی لکه بمالید، بگذارید 10 دقیقه روی لکه سوختگی بماند، سپس در بالاترین دمای توصیه شده آب بر حسب نوع پارچه لباس را بشویید. همچنین می‌توانید با یک پارچه سفید تمیز آغشته به سرکه سفید، علائم سوختگی خفیف را پاک کنید.

در آخر هم برای دستیابی به بیشترین بازده لکه بری به کمک اشعه UV به عنوان یک از بین برنده مضاعف لکه، لباس خود را در معرض نور غیر مستقیم خورشید آویزان کنید تا خشک شود.

🔸️اسپری نشاسته، می‌تواند هنگام اتو زدن انواع خاصی از لباس مفید باشد؛ اسپری نشاسته  با افزایش استحکام ساختاری پارچه‌ها، ظاهری صاف و صیقلی تر به لباس‌ها می‌بخشد. به منظور بهره‌گیری از این ترفنند یک قاشق غذاخوری نشاسته ذرت را در 2 فنجان آب سرد حل کرده و سپس به یک بطری اسپری خالی منتقل کنید. نشاسته ذرت باعث سفتی بیشتر لباس‌ها می‌شود، بنابراین ممکن است بخواهید مقدار آن را بسته به سطح سفتی مورد انتظار، تنظیم نمایید.

🔸ترفند روکش فویل آلومینیومی بسیار کاربردی و جالب است؛ شما می‌توانید کاور میز اتو را از روی آن بردارید و سطح میز را با فویل آلومینیومی بپیچید. کاور را دوباره روی آن قرار دهید و شروع به اتو کردن لباس‌ها کنید. آلومینیوم موجب انعکاس گرما از قسمت زیرین لباس شده و از این طریق هر دو طرف لباس به راحتی اتو می‌شود، که این امر قطعاً بازده اتو زدن لباس را بالا می‌برد.

🔸برای القای عطر مورد علاقه به لباس‌ها، هنگام اتو زدن از اسپری آب معطر استفاده کنید؛ علاوه براینکه شما می‌توانید برای اتو کشیدن راحت‌تر، لباس‌ها را زمانی که هنوز مرطوب هستند اتو بزنید و یا لباس‌ها را کمی زودتر از خشک‌کن بیرون بیاورید، شما می‌توانید با یک بطری اسپری آب لباس‌ها را مرطوب کنید.  کافیست درست پیش از استفاده از بطری اسپری آب، با اضافه کردن تنها یک قطره عطر مورد علاقه خود به مخزن آب، رایحه بسیار خوشایند عطر همیشگی خود را به لباس‌های خود القا کنید.

نکات ایمنی پس از اتمام کار اتو زدن لباس

برای جلوگیری از آسیب دیدن لباس‌ و پیش آمدن حادثه، حین و پس از اتو زدن لباس موارد احتیاطی زیر را در نظر گرفته و رعایت نمایید:

✅پس از اتمام اتو زدن لباس، اتو را از برق بکشید و بگذارید خنک شود؛

✅برای پیشگیری از نشت آب و اطمینان از ایمنی کار، اتو را در وضعیت عمودی نگه دارید؛

✅برای جلوگیری از بروز حادثه سوختگی، اتو را همواره دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید؛

سخن آخر

تسلط بر هنر اتو زدن لباس علاوه براینکه موجب سهولت فرآیند اتو کشیدن لباس‌ها و بهبود چشمگیر وضعیت ظاهری شما در یک نگاه کلی می‌گردد، بلکه باعث افزایش طول عمر و حفظ ظاهر زیبای لباس‌های شما برای مدت زمان طولانی‌تر می‌شود؛ حال با رعایت اصول صحیح و توجه به نکات مهم آورده شده در این مقاله، قطعاً مهارت شما در اتو زدن لباس‌ها به روشی امن‌تر و با صرف زمان و انرژی کمتر بالا می‌رود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *